- Sztućce drewniane, patyczki i mieszadełka a sposób wykonania
- Ekologiczne i bezpieczne sztućce drewniane i patyczki gastronomiczne
- Podsumowanie
Sztućce drewniane, patyczki i mieszadełka a sposób wykonania
Na rynku dostępne są różne jednorazowe sztućce drewniane, patyczki i mieszadełka, różniąc się sposobem wykonania. Najtańsze produkty importowane z Azji są zazwyczaj niższej jakości, a korzystanie z nich może nie być przyjemne dla Twoich klientów lub gości. Dobre sztućce jednorazowe z drewna tworzy się tak, by zapewniamy maksymalny komfort użytkowania i tym powinno się kierować w ich wyborze.
Ważne jest dobranie odpowiedniego drewna i jego wyselekcjonowanie. W Wytwórni drewnianych sztućców i patyczków zawsze decydujemy się na drzewo brzozowe i bukowe, gdyż dają one najlepszy współczynnik jakości do ceny. Oba typy drewna są trwałe i elastyczne, więc nawet pod naciskiem nie pękają tak łatwo jak jednorazowe sztućce z plastiku, czy tanich drzew.
Dodatkowo jednorazowe sztućce drewniane z drewna brzozowego, czy patyczki z buku nie przenoszą smaków i zapachów potraw. Pozwala to ich użytkownikom bez przeszkód spożywać dowolne potrawy, nie obawiając się o ich walory kulinarne. Oczywiście sam materiał, to nie wszystko. Istotne jest, by sztućce drewniane, mieszadełka do kaw lub patyczki do szaszłyków zostały odpowiednio wykonane.
W tym celu stosujemy frezowanie, które wygładza krawędzie, czyniąc je łagodnymi, dlatego niwelujemy ryzyko wystąpienia podrażnień na skórze oraz pozostawienia drzazg. Po procesie produkcyjnym stawiamy na dokładne suszenie w temperaturze do 70 °C. Ten zabieg zabija wszelkie drobnoustroje, a także utrzymuje sztućce drewniane i patyczki w dobrej kondycji. Nie bez znaczenia pozostaje również fakt magazynowania naszych wyrobów w odpowiedniej temperaturze i wilgotności. Tylko takie produkty uzyskują najwyższą jakość, dzięki której bez obaw zaproponujesz je swoim gościom.
Ekologiczne i bezpieczne sztućce drewniane i patyczki gastronomiczne
Sztućce jednorazowe wykonane z tworzywa sztucznego mogą się topić lub wydzielać szkodliwe związki w kontakcie z wyższą temperaturą. Jest to niebezpieczne dla Twoich gości, ale i środowiska naturalnego po ich użyciu. W przypadku drewna nie spotykamy się z tymi problemami. Ponadto sztućce drewniane, czy patyczki do hamburgerów są biodegradowalne. Oznacza to, że, nawet gdy znajdą się na łonie natury, to nic się nie stanie, gdyż z niej się wywodzą.
Drewno rozkłada się naturalnie, a fakt, że nie nasączamy naszych produktów żadnymi preparatami, sprawia, że środowisko się nie zanieczyści. Co ważne, sztućce drewniane jednorazowe pochodzą z materiału odnawialnego. Mądre gospodarowanie lasami sprawia, że dostarczają one drewna bez ryzyka, że go zabraknie. Zresztą sama jego produkcja i obróbka jest o wiele bardziej ekologiczna niż w przypadku produktów z tworzyw sztucznych.
Podsumowanie
Czy wiesz już jak wybrać jednorazowe sztućce drewniane i patyczki? Opisaliśmy najważniejsze cechy takiego produktu, który możesz spokojnie zamówić do swojego punktu gastronomicznego, na imprezę plenerową, a nawet do domu. Poznaj zasady wyboru sztućców drewnianych w skrócie:
- wykonane z odnawialnego drewna, które jest trwałe i elastyczne;
- biodegradowalne;
- poddane frezowaniu, które wygładza krawędzie;
- suszone w wysokiej temperaturze;
- przechowywane w odpowiedniej wilgotności i temperaturze;
- nie zaburzają smaku i zapachu potraw;
Jeżeli chcesz kupić sztućce drewniane - zapraszamy do naszego sklepu internetowego.